Wykonanie
Bardzo treściwa i rozgrzewająca.Idealna na jesień,dla tych,którzy lubią piekantne,gęste zupy.

4 spore
czerwone papryki15 dkg
kiełbasy chorizo4 średnie
ziemniaki10 dkg
czerwonej soczewicy1 czerwone
chili1
cebula3 ząbki
czosnku3 - 4 łyżki
koncentratu pomidorowegooreganosłodka papryka w proszku
szczypioreksól i
pieprzśmietanatłuszcz do smażenia - użyłam
oliwy z zalewy po suszonych pomidorkach1 - 1,5 l
wodyPapryki kroję na pół,oczyszczam i grilluję,aż do zbrązowienia skórki.Następnie wkładam je do woreczka foliowego,zawiązuję i odkładam na bok na kilka minut.Po tym czasie zdejmuję skórkę,a
papryki kroję w kostkęW garnku na
oliwie smażę
cebulę pokrojone w kostkę:
czosnek,
cebulę i
chili(bez pestek),dosypuję
oregano i
paprykę w proszku,a po chwili chorizo w plasterkach,
paprykę,
ziemniaki w kostkę oraz opłukaną zimną
wodą soczewicę.Po kilku minutach,jak warzywa się lekko podsmażą,zalewam je
wodą i gotuję do miękkości.Pod koniec dodaję koncentrat,doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Na talerzu polewam
śmietaną i posypuję posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego!!!