ßßß
Cookit - przepis na Czerwona zupa z papryką i soczewicą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Czerwona zupa z papryką i soczewicą
Składniki
Papryka czerwona
Ziemniak
Soczewica czerwona
Koncentrat pomidorowy
Chili
Czosnek
Szczypiorek
Sól
Cukier
Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam czerwoną zupę z przewodnim smakiem
papryki
i
soczewicy
. Robi się ją w 25 minut. Jest bardzo aromatyczna i smaczna.Składniki na 4 porcje:
czerwona papryka
4
ziemniaki
pół szklanki
czerwonej soczewicy
2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju/oliwy z dodatkiem
chili
i
czosnku
lub kawałek
papryczki chili
i ząbek
czosnku
szczypior
sól
,
cukier
do smakuKroimy
paprykę
w krótkie cienkie paseczki,
ziemniaki
w małą kostkę. Zalewamy 2 litrami
wody
. Gotujemy 15 minut. Dodajemy
soczewicę
,
koncentrat pomidorowy
i gotujemy 5 minut. Doprawiamy
solą
, łyżeczką
cukru
i łyżką
oliwy
z
chili
i
czosnkiem
. Ja ostatnio dostałam taki
olej słonecznikowy
aromatyzowany
chili
i
czosnkiem
od mojego teścia, który wrócił z Holandii. Ma on wiele zastosowań. Można go użyć do sałatek,
sosów
, past itd.
Gotową zupę rozlewamy na talerze i posypujemy pokrojonym
szczypiorem
.
Zupę tę dodaję do akcji „Przedwiośnie…i jaka zupa? II” autorstwa Peli. Zupa ta rozgrzewa i pobudza – jest doskonała na kapryśną przedwiosenną pogodę
Źródło:
http://mopswkuchni.net/2011/03/15/czerwona-zupa-z-papryka-i-soczewica
Przepisy powiązane
Zupa z papryką i chorizo :)
Sos chili - do słoików!
Sos paprykowy
Pikantny paprykowy sos do słoika
pikantny ketchup z papryki
Składniki powiązane (0)