Wykonanie
"Odchudzająca książka kucharska"jest źródłem poniższego przepisu z moimi niewielkimi zmianami.Klopsiki,ku mojemu zaskoczeniu,bardzo przypadły do smaku dziecku,które dość wybredne zazwyczaj tym razem nie zadawało pytań "co to jest to zielone"itp. tylko zjadło z apetytem prosząc o dokładkę.Tak więc śmiało
mogę danie polecić również małolatom.

50 dkg mielonego - u mnie
indyk2 garście świeżych liści
szpinaku - płuczę,duszę w rondlu,aż puści sok,odciskam i kroję4 ząbki
czosnku1
jajko2
marchewki1 łodyżka
selera naciowego1
cebula1 łyżeczka
mąkiszczypta
kurkumyoliwa,
śmietana,
sól,
pieprz,
zioła wg.uznania
Mięso mieszam z
jajkiem i
przyprawami,oprócz
kurkumy.Dodaję
szpinak,przeciśniety przez praskę
czosnek.Do rondla wrzucam pokrojone w kostkę
marchewki,
cebulę w kostkę,
seler w półkrążkach,zalewam
wodą nieco powyżej poziomu warzyw i chwilę je gotuję.Z
mięsa formuję niewielkie klopsiki i wrzucam do gotujących się warzyw.Gotuję razem ok.20 min.
Śmietanę mieszam z
mąką i
kurkumą i wlewam do klopsów,gotuję króciutko.Podaję z
ryżem na sypko.Smacznego!!!