Wykonanie
Podobno tradycyjne amerykańskie danie wywodzące się z części południowej Stanów.Książka z 1001 daniem jednogarnkowym nie podaje żadnych informacji o pochodzeniu,a ja nie jestem kompetentną osobą w tej kwestii więc daruję sobie szczegóły.Ale
mogę podać to,co sama sprawdziłam-danie było smaczne i nie żałowałam,że je przygotowałam.Podałam z
kaszą jaglaną i
ogórkiem kiszonym co pewnie wprawiłoby w osłupienie rodowitych "zjadaczy"tejże potrawy:)My nie marudziliśmy,było syto i smacznie:)

3 spore wyluzowane
udka z kurczaka2 łyżki
papryki2 łyżki
oliwymasło do podsmażenia3-4
cebule - kroję w kostkę2
żółte papryki - kroję w kostkę40 dkg krojonych
pomidorów w puszce225 ml białego
wytrawnego wina450 ml
bulionu1 łyżka
sosu Worcester1/2 łyżeczki
tabasco1 łyżka posiekanej
natki pietruszki32 dkg
kukurydzy w puszce45 dkg
fasolki "jaś" - ja użyłam z puszki2 łyżki
mąki4 łyżki
wodysólMasło i
olej rozgrzewam w rondlu,
kurczaka posypuję
solą i
papryką i obsmażam z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoto.Zdejmuję i odkładam na talerz.Do rondla wrzucam
cebulę i
papryki i podduszam 5 min.na wolnym ogniu.Dolewam
pomidory z puszki,
tabasco,
sos Wrocester,
wino i
natkę i zagotowuję.Dodaję
kurczaka,przykrywam i duszę na wolnym ogniu,mieszając ok.30 min.Następnie dorzucam odsączoną
kukurydzę i
fasolkę.
Mąkę rozprowadzam
wodą i zagęszczam danie.Gotuję jeszcze przez chwilę,uważając,żeby się nie przypaliło,w razie potrzeby dosalam.Gotowe na talerzu można dodatkowo posypać
pietruszką.Serwuję z
kaszą jaglaną i
ogórkami kiszonymi.Smacznego!!!