Wykonanie
Chlebek przypomina mi keks z
bakaliami,ma dość zwartą konsystencję,ale nie jest twardy.Być może wyszedł by pulchniejszy gdybym doczytała do końca przepis i pozwoliła mu również podrosnąć w blaszce,a to wymagałoby kolejnych 1-2 godzin czekania.Wyszedł smaczny,
wynikiem czego tylko ostatnie trzy kromeczki przetrwały do zdjęć.Następnym razem zrobię krok po kroku,bez moich zmian,jak nakazuje książeczka "Baking".

5,5 dkg
masła + trochę do natłuszczenia formy35 dkg
mąki jak na
chleb1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki suchych
drożdży,które nie wymagają wcześniejszego aktywowania w mleku/wodzie11,5 dkg
suszonych moreli5,5 dkg posiekanych
orzechów włoskich150 ml letniego
mleka75 ml letniej
wody1 całe
jajkoMąkę,
drożdże,
sól i
cukier wsypuję do miski,najlepiej,jeśli jest wcześniej ogrzana,wgniatam
masło.A w drugiej misce mieszam
jajko z
wodą i
mlekiem i dolewam do suchych składników.Lekko zagniatam,a następnie na wykładam na blat i siekając nożem przez 10 min.zagniatam w ten sposób ciasto.Przekładam do natłuszczonej miski,przykrywam folią i odstawiam na 1-2 godz.lub do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.Po tym czasie zagniatam ciasto przez minutę,przekładam do formy i znów powinno wyrastać ok.1-2 godz.ja natomiast wstawiłam je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 min.a następnie zmniejszyłam temp.do 190 i piekłam kolejne 20 min.Smakuje dobrze z
masłem lub
dżemem.Smacznego!!!