Wykonanie
Sezon
szparagowy rozpoczęty,a u mnie o szparagach ani
widu,ani słychu;) Czas najwyższy,żeby to zmienić,dlatego nienamyślając się długo zakupiłam
szparagi-z jednej części powstało poniższe danie,a z drugiej planuję zupę.Przepis na dzisiejszy obiad zmodyfikowałam wg.własnych potrzeb zastępując
fasolkę szparagową właśnie
szparagami-pomysł niezły,danie okazało się bardzo smaczne i jestem pewna,że
będę do niego powracać.

50 dkg
filetów z kurczaka15 dkg
zielonych szparagów lub tyle samo
fasolki szparagowej1
por - biała częśćpuszka
groszku konserwowego-ja użyłam mrożonego2 łyżki
koncentratu pomidorowego3 średnie
marchewki350-400 ml
bulionususzony
tymianek,
sól,
pieprz-do smaku
olej do smażenia
Kurczaka kroję na nieduże kawałki,na dużej patelni rozgrzewam
olej i lekko podsmażam na nim
kurczaka.Oczyszczonego
pora kroję w półplasterki,
szparagi oczyszczam,odcinam górne części i odkładam na bok,a łodyżki kroję na kawałki,oczyszczone
marchewki kroję w średnio grube plasterki.Do podsmażonego
kurczaka wlewam
bulion,dodaję
marchewki,po chwili
pora,jeśli
groszek jest mrożony,to dodaję go w tym momencie,jeśli z puszki,można dodać nieco później.Gdy
marchewka zaczyna robić się miękka dodaję
szparagi(końcówki dodaję ostatnie,żeby się nie rozgotowały,wystarczy im ok.5-7 min),koncentrat i
przyprawy.Duszę potrawę na wolnym ogniu,aż wszystkie składniki staną się miękkie.Podaję z ziemniaczkami.Smacznego!!!