ßßß
Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i bakłażanem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta ze szpinakiem i bakłażanem
Składniki
Ciasto francuskie
Szpinak świeży
Słonecznik
Czerwona cebula
Czosnek
Zioła prowansalskie
Jogurt naturalny
Sól morska
Pieprz czarny
Bakłażan
Ser mozarella
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Jest to bardzo prosta i przepyszna
tarta
, która przypomina trochę lato... Jeśli mamy
ciasto francuskie
, to jej zrobienie nie zajmie dużo czasu. Idealna na szybki obiad podczas przedświątecznych przygotowań :)
/forma na tarte 31cm/opakowanie
ciasta francuskiego
250g
świeżego szpinaku
2 łyżki pestek
słonecznika
1
czerwona cebula
1 ząbek
czosnku
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
180g
jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz czarny
1 mały
bakłażan
1 kula
mozzarelli
oliwa z oliwek
Umyć dokładnie
bakłażan
. Pokroić go na plastry. Ułożyć na płaskim talerzu i lekko posypać
solą
.Formę wyłożyć
ciastem francuskim
. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.W międzyczasie umyć
szpinak
.
Cebulę
i
czosnek
pokroić w kostkę. Podsmażyć na
oliwie
. Dodać
szpinak
. Dusić do wyparowania
wody
(około 5 minut). Dodać pestki,
sól
,
pieprz
i
zioła
. Zdjąć z ognia. Kiedy lekko ostygnie wlać
jogurt
i wymieszać.
Mozzarellę
porwać na niewielkie kawałki. Plastry
bakłażana
odsączyć z
wody
i opłukać, aby pozbyć się
soli
. Osuszyć. Na podpieczony spód wyłożyć
szpinak
, następnie
mozzarellę
i plastry
bakłażana
. Piec w piekarniku nagrzanym piekarniku (dalej 190 stopni) przez około 15 minut.Po tym czasie wyjąć tartę i odczekać około 5 minut aż zastygnie.Smacznego!
Źródło:
http://enunplato.blogspot.com/2014/12/tarta-ze-szpinakiem-i-bakazanem.html
Przepisy powiązane
Bakłażan po prowansalsku
Bakłażan po prowansalsku
Bakłażan po prowansalsku
Bakłażan po prowansalsku
Bakłażan po prowansalsku
Składniki powiązane (0)