Wykonanie

Propozycja na prostą i szybką przystawkę, bądź przekąskę.Składniki:1
bakłażan2,3 ząbki
czosnku1 łyżka
ziół prowansalskich albo kilka gałązek świeżych
sól morskaoliwa do smażeniapapier kuchennyWykonanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy kroimy na plastry (1 cm). Solimy każdy z osobna i odstawiamy na 15 minut.Jest to niezbędna czynność, ponieważ smażąc bezpośrednio po krojeniu
bakłażan wchłonąłby za dużo tłuszczu. Płuczemy pod bieżącą
wodą nasze plastry, odciskamy z
wody, układamy na papierze kuchennym i przygotowujemy się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, około 100 ml i smażymy je z każdej strony, od 3 do 5 minut. Przekładamy na papier kuchenny. Do tej samej patelni dorzucamy pokrojony drobno lub w plastry
czosnek, lekko oprószamy
solą i
ziołami prowansalskimi. Smażymy tylko chwilkę i dekorujemy nim ułożonego na talerzu
bakłażana.I gotowe.(Ważne jest aby patelnia i
oliwa były dobrej jakości, nic nie może się przypalić)Polecam to danie jako przekąskę, jest naprawdę bardzo smaczne i własne !Smacznego.