Wykonanie
Wiosna już przyszła i w teorii i w praktyce, więc i na
stole nie mogło zabraknąć wiosennych wypieków.Zapragnęłam czegoś zielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna chodziło za mną ciasto "mech" i nadarzyła się okazja aby je ponownie przygotować :)Bardzo serdecznie wam ten przepis polecam. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, mokre i puszyste, a zarazem proste w przygotowaniu i na pewno zaskoczy gości swoją oryginalnością.Dużym plusem jak dla mnie jest też to, że nie ma w sobie sztucznych barwników, za to piękny zielony kolor jest uzyskany naturalnie :)Polecam do dekoracji
truskawki bo naprawdę dobrze
smakowo się tu komponują, jednak inne
owoce też będą tu dobrze smakować (
maliny,
poziomki etc)Ja piekę to ciasto w formie torciku przełożonego
bitą śmietaną, jednak jeśli chcecie można upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej lub mniej ciasta w zależności od blachy i zachować odpowiednie proporcje)
Składniki na ciasto:300-400 g
szpinaku (Ja przygotowuję zazwyczaj z mrożonego. Należy go rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru
wody. Jednak nie warto odciskać całą
wodę. Ważne żeby nie był mokrą papką, ale aby nie był też suchymi trocinami po odciśnięciu. Część
wody zatem zachowajmy.Jeśli chcemy przygotować ze
świeżego szpinaku to wystarczy go umyć i zblendować dokładnie. Nie trzeba odciskać już z
wody)3
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
oleju (polecam rzepakowy gdyż nadaje lekki
orzechowy smak, ale bardzo często używam mieszanki
oliwy,
oleju rzepakowego,
słonecznikowego i lnianego, który można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu)1,5 - 2 szklanki
mąki tortowej (lub w ostateczności pszennej) (ilość zależy od tego ile
wody ze
szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli
wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie)3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
soku z cytrynystarta skórka z 1
cytrynyUbijamy całe
jajka i
cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość.Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką
olej. Następnie dodajemy
szpinak, skórkę i
sok z cytryny.Na końcu wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki
mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 min. (Ostatnio musiałam piec 30 minut dlatego pod koniec pieczenia warto czuwać nad
ciastem i sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone)Gdy się upiecze zostawiamy je przez chwilę, a następnie uchylamy drzwiczki żeby się studziło.Dodatkowo:500-600 ml
śmietanki 30% lub 36%3-4 łyżki
cukru pudrutruskawki do ozdoby (lub inne
owoce)OPCJONALNIE kilka łyżek
wody z sokiem z
cytryny do nasączenia blatów
Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dosypując
cukier puder.Ciasto upiecze się z górką, którą odkrawamy (tak aby góra ciasta stała się w miarę równa). Odkrojoną 'górkę' wkładamy do miski i kruszymy na bardzo drobno.Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Jeśli jest ono w środku suche to nasączamy blat
sokiem z cytryny. Osobiście uważam, że jest ono wystarczająco mokre i bardzo rzadko zdarza mi się to robić.Na dolny blat wykładamy połowę ubitej
śmietanki, na to kładziemy górny blat (górny blat to ten, z którego odkrawaliśmy górkę). Kolejną porcję
bitej śmietany (nie całość!) wykładamy na miejsce po odkrojonej górce, a na to wysypujemy pokruszone w misce kawałki ciasta.Tak przygotowany mech ozdabiamy resztą
bitej śmietany i pokrojonymi, umytymi
truskawkami (lub innymi
owocami)Ciasto jest już gotowe do jedzenia. :)Trzymamy je w chłodnym miejscu.Naprawdę bardzo lubię ten przepis bo jest niesamowicie wiosenny, smaczny i niecodzienny :)Na dodatek nie wymaga też dużego nakładu finansowego, wielu godzin spędzonych w kuchni czy też nie wiadomo jakich umiejętności.Bardzo, bardzo polecam!Smacznego :)