ßßß Cookit - przepis na Miętusek

Miętusek

nazwa

Wykonanie

Lubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany.
Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.
Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.
Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem.
Przepis na ciasto dostałam od znajomej.
Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna, że i Wam posmakuje;)
Miętuska podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Gloria
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
1/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
Krem miętowy:
0,75 l mleka 3.2%
2 budynie waniliowe 60 g
300 g landrynek miętowych
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes)
1,5 kostki masła
Pianka agrestowa:
600 ml kremówki
3/4 szklanki wrzącej wody
2 galaretki
Ponadto:
200 g herbatników
czekolada gorzka
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
W między czasie przygotować krem. 2 szklanki szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość mleka z proszkiem budyniowym i dodać je go gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/07/mietusek.html