ßßß Cookit - przepis na Pizzerinki podwójnie serowe

Pizzerinki podwójnie serowe

nazwa

Wykonanie

Jakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki miałam gdzieś z "tyłu głowy". Wiedziałam, że na pewno będzie dużo sera i tak się też stało;) Pizzerinki są pyszne, mocno serowe, idealne na ciepło jak i na zimno, wspaniałe na śniadanie czy też kolację.
Polecam bardzo ;)
Składniki ciasto:
0,5 kg maki tortowej
pół kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia.
Sos:
3/4 kubeczka śmietany 18%
3 łyżki majonezu
3 łyżki bazylii
3 łyżeczki oregano
3 ząbki czosnku
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się.
Farsz:
0,3 kg sera żółtego
2 kulki sera mozzarella
8 cebul
po 3 plastry salami
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę.
Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/05/pizzerinki-podwojnie-serowe.html