Wykonanie
Jakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki miałam gdzieś z "tyłu głowy". Wiedziałam, że na pewno będzie dużo
sera i tak się też stało;) Pizzerinki są pyszne, mocno
serowe, idealne na ciepło jak i na zimno, wspaniałe na śniadanie czy też kolację.Polecam bardzo ;)

Składniki ciasto:0,5 kg
maki tortowejpół kostki
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soli200 ml ciepłej
wody50 ml ciepłego
mleka3 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie: Z
drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej
mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia.Sos:3/4 kubeczka
śmietany 18%3 łyżki
majonezu3 łyżki
bazylii3 łyżeczki
oregano3 ząbki
czosnkuWykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się.Farsz:0,3 kg
sera żółtego2 kulki
sera mozzarella8
cebulpo 3 plastry
salamiWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w
pióra i podsmażyć.
Ser żółty zetrzeć na małych oczkach.
Mozzarelle pokroić w drobną kostkę.Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć
żółty ser i przykryć
ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu,
salami,
cebulkę i posypać
mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach.Smacznego;)