Wykonanie
Uwielbiamy
koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać
ryż,
makaron czy też
ziemniaki. My jednak preferujemy zupę
koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych.A Wy lubicie zupę koperkową?Serdecznie polecam ;)

Składniki lane kluski:2
jajka4 łyżki przesianej
mąki2 łyżki przegotowanej letniej
wodyszczypta
soliszczypta
pieprzuSkładniki zupa:1 duża
marchewka2
liście laurowe3
ziela angielskiegałązka
lubczyku2,5 litra
wodymięso drobiowe (ja robię
wywar z 2 nóg kurzych )3 pęczki świeżego
koperku3 łyżki
śmietanymaggi do smakuWykonanie:
Mięso oczyścić i zalać zimną
wodą, gotować do miękkości
mięsa, przecedzić. Do
wywaru dodać
ziele angielskie,
lubczyk, pokrojoną w kostkę
marchewkę oraz
liście laurowe, całość gotować około 10 minut. Następnie do
wywaru dodać drobno posiekany
koperek, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, gotować około 30 minut. W
między czasie przygotować ciasto na kluseczki.
Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać
mąkę,
wodę,
sól i
pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Na gotującą się zupę wykładamy łyżką masę kluskową, co jakiś czas robić przerwy wykładaniu ciasta na zupę aby nie utworzyć jednej wielkie kluseczki. W miseczce rozmieszać 3 łyżki
śmietany z chochelką zupy i dodać do całości.Smacznego ;)