Wykonanie
To ciasto gościło na moim świątecznym
stole.Jest to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam to ciasto.Jest ono proste w wykonaniu, nie za słodkie-
słodycz ciasta przełamana
dżemem, dodatek
galaretki i
bananów to coś co posmakuje nie jednemu wielbicielowi ciast.Przepis pochodzi z domowych zapisków natomiast przepis na polewępochodzi ze strony Moje wypiekiSerdecznie polecam ;)

Składniki:8
jajek2 łyżki
oleju1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,75 szklanki
cukruWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Do piany dodać
cukier i ubijać. Następnie dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia,
olej i przesianą
mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części.Krem karpatkowy:4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukrukostka
masłaWykonanie: Odlewamy pół szklanki
mleka i rozpuszczamy w niej
mąki. Resztę
mleka wraz z
cukrem zagotowywujemy. Gdy
mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone
mąki i energicznie mieszamy do czasu aż
budyń zgęstnieje. Studzimy. Gdy masa będzie zimna ucieramy ją z
masłem.Polewa:4 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
kakao60 g
masłałyżeczka
żelatynyWykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody. Resztę składników zagotować.
Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia.Ponadto:słoiczek
dżemu z
owoców leśnych2
galaretki (ja użyłam malinowej)3- 4
bananyWykonanie ciasta:
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy
dżemem, na to wykładamy
banany i krem. W drugiej części
biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki
bananów i zalewamy tężejącą
galaretką, dziurki z
bananem i
galaretką przykrywamy wyciętymi biszkopcikami. Całość ciasta wylewamy tężejącą
galaretką, gdy
galaretka zastygnie ciasto polewamy przygotowaną polewą.Smacznego ;)