Wykonanie
Dzisiaj na obiad poleca się pyszny
ryż z jarzynami i
schab w cieście.Bardzo lubię
ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam
ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez
mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny
schabowy w panierce z
bułki tartej postanowiłam zrobić im
schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;)Polecam;)

Składniki:3 woreczki
ryżuokoło 700 ml
bulionu warzywnegosólpieprzmajeranekoliwa z oliwek do smażeniaokoło 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie
fasolka szparagowa,
kukurydza,
brokuł,
marchewka,
zielony groszek)5 plastrów
schabu3
jajka3-4 łyżki
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej ich nie rozmrażamy), smażymy przez około 15 minut bądź do czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy
ryż, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły
bulion. Co jakiś czas go dolewamy (do momentu, aż
ryż będzie miękki i wchłonie
ryż) Oczywiście nie cały
bulion musi zostać użyty.W
między czasie w miseczce rozbijamy
jajka, dodajemy
mąkę,
sól i
pieprz do smaku oraz
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno
mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie należy dodać
mąki natomiast jeżeli będzie za gęste dolewamy odpowiednią ilość przegotowanej
wody.
Schab rozbijamy tłuczkiem i oprószamy
solą oraz
pieprzem, następnie obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanej
oliwie.Smacznego ;)