Wykonanie
Dzisiaj Halloween albo jak kto woli Dziady;) Przyznam szczerze, że w planie na ten dzień były mini serniczki w kształcie dyń jednak moja nowa foremka postanowiła się odkształcić podczas pieczenia więc niestety
plan legł w gruzach...Swoją
drogą spotkaliście się z taką sytuacją, żeby forma silikonowa przeznaczona do pieczenia odkształciła się własnie podczas pieczenia? No ale nic..Masa serowa była już przygotowana więc tak czy siak musiałam wykombinować coś innego. Niestety nie miałam w domu żadnych foremek które mogłyby udawać
dynie więc wybór padł na gwiazdki(swoją
drogą taki mało halloweenowy wzór);)
Czekoladowe muffiny z
serowym wnętrzem komponują się idealnie. Muffinka jest bardzo aromatyczna, mocno czekoladowa i wręcz rozpływająca się w ustach;) Coś idealnego dla miłośników
czekolady i serników, takie dwa w jednym;) Myślę, że takie muffinki przypadną do gustu nie tylko dorosłym ale również dzieciakom, z tym, że w wersji dla nich
kawę zamieniłabym na
mleko.Serdecznie polecam;)Składniki:450 gramów
sera białego tłustego2/ 3 szklanki
cukru1/3 szklanki kremówki 36%2 duże
jajkałyżeczka ekstraktu
waniliowegopomarańczowy i zielony
barwnik spożywczyWykonanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać do niego
cukier, wymieszać Następnie do masy serowej dodać kremówkę,
jajka oraz ekstrakt i wymieszać na gładką masę. Masę dzielimy na pół i barwimy na dowolny kolor (u mnie
pomarańczowy i zielony). Do każdej foremki na muffiny wkładamy po łyżeczce masy. Tak przygotowane serniczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie mini serniczki należy wystudzić w temperaturze pokojowej i wstawić je minimum na godzinę do zamrażalnika. Serniczki trzymamy w zamrażalce, aż do momentu gdy będziemy
mieć przygotowaną masę muffinkową.Składniki muffiny:85 gramów
gorzkiej czekolady30 gramów gorzkiego
kakao1,5 łyżeczki
kawy rozpuszczonej w 180 ml gorącej
wody6 łyżek
oleju2 duże
jajka2 łyżeczki
octułyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
mąki chlebowej1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Kakao i drobno posiekaną
czekoladę umieścić w misce, wlać gorącą
kawę i całość mieszać do rozpuszczenia się
czekolady, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Gdy mieszanka będzie zimna dodać do niej
olej,
jajka,
ocet i ekstrakt, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec do masy dodać składniki suche czyli
mąkę,
sodę,
cukier i
sól. Całość mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.Masa
maślana na
bezie szwajcarskiej:3
białka3/4 szklanki
cukruszczypta
soli230 gramów
masłaWykonanie:
Białka,
cukier i
sól przełożyć do miski, umieścić je w kąpieli
wodnej (tzn miskę układamy na garnku z gotującą się
wodą, jednak miska nie może stykać się z taflą
wody) i cały czas mieszać, do momentu, aż
cukier się rozpuści (najlepiej wziąć troszkę
między palce i sprawdzić czy kryształki
cukru są wyczuwalne). Gdy miska bądź
białka będą ciepłe należy je trochę ostudzić. Kolejno
białka ubijamy na bardzo sztywną pianę (ten etap może trwać długo). Następnie, cały czas miksując dodajemy stopniowo
masło. Początkowo masa może się nam wydawać rzadsza i wyglądać jakby się zważyła, ale tak ma być (nie panikować) i ubijać do momentu, aż ponownie stanie się gęsta. Pod sam koniec ubijania można dodać dowolnego barwnika.

Wykonanie muffinek: Formę na muffinki wyłóżyć papilotkami. Na spód każdej z foremek wlać trochę(tak aby masa przykryła dno foremek) przygotowanej czekoladowej masy. Następnie do każdej foremki włożyć po 2 mini serniczki i za pomocą szprycy resztę foremki wypełnić przygotowaną masą
czekoladową (masa powinna dokładnie przykrywać serniczki). Gdy wszystkie muffiny będą przygotowane należy zostawić je na blacie na około 20 minut a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie gotowy wkładamy do niego muffiny i pieczemy przez około 20-25 minut. Po wystudzeniu, dekorujemy masą.