ßßß
Cookit - przepis na Wegańskie placki z soczewicy, papryki i cukinii
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wegańskie placki z soczewicy, papryki i cukinii
Składniki
Soczewica czerwona
Papryka czerwona
Cebula
Cukinia
Oregano
siemię lniane
Woda
Mąka ryżowa
Sól morska
Pieprz
Suszone pomidory
Serek homogenizowany
Wykonanie
Placków wegetariańskich robiłyśmy już całe mnóstwo. Gorzej jednak z tymi wegańskimi, więc dziś wrzucamy przepis, w którym
jajka
zastąpione zostały
siemieniem lnianym
w proporcji 1
jajko
, to 2 łyżki zmielonego siemienia z 3 łyżkami
wody
.
Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy
1
czerwona papryka
1
cebula
1 średnia
cukinia
1 łyżka posiekanego
oregano
4 łyżki zmielonego
siemienia lnianego
6 łyżek
wody
1 szklanka
mąki ryżowej
sól morska
,
pieprz
Dip :Kilka
suszonych pomidorów
Serek homogenizowany
Przygotowanie:
Soczewicę
ugotować. Odcedzić i odstawić.
Cukinię
i
cebulę
zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Papryką
pokroić w drobną kostkę.Wszystkie składniki zmieszać w misce. Dodać
mąkę
,
sól
,
pieprz
i
oregano
.
Siemię lniane
wymieszać w
wodą
, dodać do całości.Powstałą masę nakładać łyżką na patelnię i smażyć z dwóch stron.Dip:
Suszone pomidory
pokroić na drobne kawałki, wymieszać z
serkiem
i doprawić
solą
i
pieprzem
.Placki podawać z dipem.
Źródło:
http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2015/07/weganskie-placki-z-soczewicy-papryki-i.html
Przepisy powiązane
Pasta sojowa z jajkiem i suszonymi pomidorami
Frittata z kwiatami cukinii
Pierś z kurczaka zawijana w cukinii zapiekana z warzywami
Wegetariańska faszerowana cukinia
Leczo z cukinii
Składniki powiązane (0)