Wykonanie
Bardzo podobne risotto było na blogu i już wtedy
pisałam, że jest najlepsze na świecie! Tym razem wersja
bardziej pikantna.

Składniki:1,5 szklanki
bulionu warzywnego (przepis)1 szklanka
czerwonego wina wytrawnego3 małe
buraki1
marchew1
cebula1 torebka
ryżu (ok 125g, ja użyłam długoziarnistego)1 szklanka
bobusól morska,
pieprz,
tymianekpół suszonej
papryczki chilli2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Buraki i
marchew obrać i pokroić w paski,
cebulę pokroić w kosteczkę i wszytko podsmażyć w garnku na odrobinie
oliwy.Dodać suchy
ryż, energicznie mieszać.Na środku garnka rozsunąć łyżką
ryż, tak aby powstała dziura i wlać tam
wino.Dodać
sól,
pieprz,
tymianek i posiekaną papryczkę (opcjonalnie).Kiedy
ryż 'wypije' całe
wino, dodać pół szklanki
bulionu, kiedy
ryż 'wypije' dodać resztę.Przykryć pokrywką.Gotować, aż
ryż będzie miękki.Wcześniej ugotowany
bób obrać i dodać do
ryżu, całość zamieszać.Podawać z
pietruszką,