Wykonanie
Owoce leśne o tej
porze roku niestety tylko mrożone... Ale za oknem coraz cieplej i już nie
mogę się doczekać tych świeżych! Muffinki ozdabia pyszny
krem czekoladowy na bazie
ricotty. :)Zdjęcie robione na szybko przed podaniem, wybaczcie jakość...

Składniki (na 12 muffinek):1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7002 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka150g
maślanki300g
owoców (
maliny,
jagody,
porzeczki itp)pół łyżki
soku z cytryny3 łyżki
masła3 łyżki
stewii+250g
ricottytabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżka
syropu z
brązowego ryżu (lub innego zamiennika
cukruodrobina miąższu z
waniliiPrzygotowanie:W jednej misce zmieszać
mąkę,
stewię i
proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka,
maślankę,
sok z cytryny i przestudzone
masło wymieszać w drugiej misce.Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.Dodać
owoce, zamieszać łyżką.Nakładać do formy do muffinek, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.Krem:W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę,zdjąć z ognia, dodać
ricottę i
wanilię z
syropem, wymieszać.Krem schłodzić, później ozdabiać muffinki.