ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto z porzeczkami

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o zapasy owoców w zamrażarce jestem prawdziwym chomikiem! Niedługo będę chyba zamykać ją nogą..A przecież chciałam zamrozić jeszcze dynię! Więc koniecznie musiałam coś rozmrozić. Padło na porzeczki i kompot. Ale kiedy tak samotnie leżały sobie w miseczce i czekały na swoją kolej pomyślałam, że zjadłabym jakieś ciasto. A i moi chłopcy by się bardzo ucieszyli. Kilka chwil i proszę..gotowe. To taki rodzaj ciasta które można zrobić w momencie gdy znajomi dzwonią i mówią, że będą za godzinę:) Można użyć innych lekkich owoców np. malin lub jagód.
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
200 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
300 g porzeczek ( lub jagód, malin)
Wykonanie:
Jeżeli używasz miksera lub robota kuchennego masz ułatwione zadanie. Jeśli mieszasz wszystko ręcznie zajmie to więcej czasu ale..nikt od mieszania jeszcze nie umarł:)
Wrzuć pokrojone w kostkę masło do miski dodaj cukier i ucieraj przez chwilę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znowu dobrze zmiksuj. Jajka wbijaj pojedynczo po każdym dobrze ucierając. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i przełóż na blachę. Ciasto dość trudno się rozprowadza dlatego użyłam szpatułki do rozprowadzania ciasta którą moczyłam w wodzie. Na ciasto wysyp rozmrożone i dobrze osuszone (ważne!) owoce. Piecz w temp. 180 stopni przez 35-40 minut aż do zrumienienia.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/11/byskawiczne-ciasto-z-porzeczkami.html