ßßß Cookit - przepis na Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi

Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi

nazwa

Wykonanie

Pyszne maślane ciasto i do tego porzeczki, jeżyny, jagody, maliny, co tylko zechcemy :)
Uwielbiam tego typu ciasta, bo robi się je bardzo szybko i zawsze są trafionym pomysłem.
Pyszny maślany spód i do tego delikatnie kwaśne owoce - mniam. Nie jest mdło i zbyt słodko. Oczywiście jeżeli ktoś lubi całkowicie na słodko to owoce można posypać dodatkowo cukrem, bądź pominąć kwaśne i wybrać na ich miejsce inne.
Spód robiłam z najprostszego, moim zdaniem, przepisu i zawsze się udaje ;]
Co potrzebujemy:
450 g mąki
150 g cukru
300 g masła
opcjonalnie: jajko, proszek do pieczenia
400 g owoców - np. porzeczki, jeżyny, jagody
*składniki na formę do tarty lub małą blaszkę
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej
(plus opcjonalnie jajko i proszek do pieczenia). Wyrabiamy. Mniejszą połowę ciasta odkładamy do lodówki, będziemy z niej później robić kruszonkę.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy owoce, a wierzch dekorujemy kruszonką. Wkładamy znów do piekarnika na około 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
SMACZNEGO ;]
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/09/szybkie-kruche-ciasto-z-owocami.html