Wykonanie
Niezbyt to skromne... ale to najlepsze risotto jakie w życiu
jadłam. Może to przez moją wielką miłość do
buraków oraz fascynację
jarmużem. I słabość do
wina. ;)

Składniki:2 średnie
buraki1
cebula1 ząbek
czosnku1 torebka
ryżu (u mnie 125g
ryżu długoziarnistego)1 szklanka
bulionu warzywnego4 średnie liście
jarmużu100 ml
czerwonego wina wytrawnego
olej z
rozmarynem (przepis tutaj)
rozmaryn,
majeraneksól himalajska,
pieprzPrzygotowanie:Ugotować szklankę
bulionu warzywnego (przepis tutaj).
Buraki obrać i pokroić w paski.
Cebulę i
czosnek drobno pokroić.W rondelku rozgrzać
olej, wrzucić
buraki,
cebulę i
czosnek.Smażyć przez ok 3 minuty,dodać
ryż i dalej smażyć.Na środku garnka rozsunąć łyżką
ryż, tak aby powstała dziura i wlać tam
wino.Dodać
sól,
pieprz,
majeranek i
rozmaryn.Kiedy
ryż 'wypije' całe
wino, dodać pół szklanki
bulionu, kiedy
ryż 'wypije' dodać resztę.Przykryć pokrywką.Gotować, aż
ryż będzie miękki.Po tym czasie na wierch garnka ułożyć wcześniej umyty, pozbawiony łodygi i poszarpany
jarmuż. Zmniejszyć ogień.
Jarmuż zmięknie pod wpływem ciepła dania, a będąc na górze nie zabarwi się na czerwono. Po kilku minutach (kiedy liście
jarmużu będą ugotowane) zdjąć garnek z palnika, całość wymieszać.Gotowe:)
