Wykonanie
O właściwościach
jarmużu było niedawno w
poście, przy okazji
jarmużowych chipsów. Dziś coś na temat topinambura... Jest to bulwa, która w zastosowaniu i smaku przypomina
ziemniaka, ma jednak swój charakterystyczny słodki posmak. 100g bulwy topinamburu to 41 kcal i 16g węglowodanów, dlatego to świetny produkt dla diabetyków i nie tylko. Dzięki zawartości inuliny jest to również idealne warzywo dla osób po chemioterapii.

Składniki (na 2 osoby):filet z
łososia 300g2 łyżki klarowanego
masłabazylia otarta
sól morska ziołowa
pieprztopinambur 200g
sól morska2 łyżki
mlekajarmuż 4 liście2 łyżki
oliwysól morska,
chilli5
suszonych pomidorów2 łyżki zalewy z
pomidorówpół małego
jogurtu naturalnegokilka listków świeżej
bazyliisól morska,
pieprzPrzygotowanie:Zrobić
chipsy z
jarmużu: liście porwać, polać
oliwą, posypać
solą i
chilli i piec przez ok 5 minut w 150 stopniach (termoobieg). Gotowe
chipsy lekko pokruszyć, dodać pokrojone
suszone pomidory i polać zalewą.
Rybę podzielić na dwa równe kawałki, natrzeć
solą ziołową,
pieprzem i
bazylią z dwóch stron.Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony na klarowanym
maśle.Po tym czasie
rybę przełożyć na blachę i przez 10 minut piec w temperaturze 180 stopni.Topinambura obrać (najlepiej obieraczką do warzyw), opłukać i gotować przez ok 15 minut (do miękkości) w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu odlać
wodę, topinambura rozgnieść/zblendować i dodać
mleko, wymieszać.
Bazylię drobno posiekać i dodać do doprawionego
solą i
pieprzem jogurtu.Na puree ułożyć
rybę, oblać ją sosem. Podawać z
sałatką z
chipsów jarmużowych.Wszystko zajmuje ok 40 minut- ale zdecydowanie warto:)
