Dorsz jest cennym źródłem białka, selenu i witaminy B12. To również jedna z najmniej kalorycznych ryb, dlatego właśnie wybrałam ją do tego dania :)Składniki:0,5 kg dorsza4 średnie marchewki2 średnie pietruszki1/2 średniego selera1 średnia cebula3/4 szklanki wodysól morska1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu (zmielić razem)3 łyżki przecieru pomidorowego1 łyka ketchupu (przepis)Przygotowanie:Rybę umyć, osolić, owinąć w folię i piec w piekarniku przez 20 minut w 180'.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.Wszystko podsmażyć na patelni, dodać wodę i przyprawyprzecier pomidorowy oraz ketchup.Po przykryciem dusić ok 20 minut.Ostudzoną rybę ułożyć w naczyniu/ na talerzu i przykryć warzywami. Schłodzić w lodówce.