Wykonanie
Fasola Mung jest powszechnie stosowana w daniach chińskich,
tajskich, ale nie tylko. Warto wprowadzić ją również do kuchni polskiej ze względu na jej korzystny wpływ dla zdrowia:Podobnie jak inne rośliny strączkowe
fasola mung jest dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego.Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (polecana diabetykom).Wysoka zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i choroby niedokrwiennej
serca.Jest niskokaloryczna i zawiera mało tłuszczu (pomaga w utracie masy ciała).Ma właściwości odtruwające, szczególnie korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy, poprzez działanie moczopędne, zmniejsza obrzęki.

Składniki (porcja na 2-3 osoby):3/4 szklanki (ok. 170g)
suchej fasolki Mung (po ugotowaniu wyjdzie jej trochę więcej)
makaron bezglutenowy kukurydziany świderki - 250 gSos:1 opakowanie
mozzarelli- 220g2 łyżki
masła2 łyżki
mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można użyć np. gryczanej)
sól morska,
gałka muszkatołowa6 łyżek
mleka roślinnego (użyłyśmy
sojowego)Przygotowanie:
Fasolę Mung przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 30-45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Odcedzić na sitku.
Makaron ugotować, odcedzić.Sos:W garnuszku roztopić
masło, rozprowadzić
mąkę, dodać
mleko i zagotować. Na końcu wrzucić
mozzarellę, cały czas mieszając i doprawić szczyptą gałki i
soli.Do gotowego sosu dodać
fasolkę, gotować chwilę na małym ogniu.
Makaron nakładać na talerze, zalać sosem z
fasolką.