Wykonanie

/składniki na 2 naczynia widoczne na zdjęciach/250g
makaronu1 puszka krojonych
pomidorów1/2 obranej i pokrojonej
szalotki1 duży ząbek
czosnku, obrany i posiekanyniewielki kawałeczek
ostrej papryki, również drobno pokrojonysuszone
zioła prowansalskiesól morskapieprz czarnyoliwaMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni delikatnie podsmażyć
szalotkę,
czosnek i papryczkę na rozgrzanej
oliwie. Wrzucić
pomidory i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy sos zmniejszy swoją objętość, doprawić. Ugotowany
makaron wymieszać z sosem i odstawić.Beszamel/na 2 naczynia potrzebujemy podwójną porcję składników/1 i 1/2 łyżki
mąki1 i 1/2 łyżki
masłaokoło 1 szklanka
mlekagałka muszkatołowasólpieprzczosnek w proszkuNa patelni rozpuścić
masło. Dodać
mąkę, szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy składniki będą idealnie połączone, powoli wlewać
mleko. Ciągle mieszać (trzymamy na średnim ogniu, niewielkim) do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić i zdjąć z ognia.Zapiekanka
makaron z sosembeszamel1
mozzarellalistki
bazyliiPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Do naczynia włożyć
makaron z sosem, położyć
mozzarellę, zalać beszamelem. Piec przez około 15-20 minut do zapieczenia góry.Podawać z listkami
bazylii.Smacznego!