ßßß
/składniki na 2 naczynia widoczne na zdjęciach/250g makaronu1 puszka krojonych pomidorów1/2 obranej i pokrojonej szalotki1 duży ząbek czosnku, obrany i posiekanyniewielki kawałeczek ostrej papryki, również drobno pokrojonysuszone zioła prowansalskiesól morskapieprz czarnyoliwaMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni delikatnie podsmażyć szalotkę, czosnek i papryczkę na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pomidory i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy sos zmniejszy swoją objętość, doprawić. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i odstawić.Beszamel/na 2 naczynia potrzebujemy podwójną porcję składników/1 i 1/2 łyżki mąki1 i 1/2 łyżki masłaokoło 1 szklanka mlekagałka muszkatołowasólpieprzczosnek w proszkuNa patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy składniki będą idealnie połączone, powoli wlewać mleko. Ciągle mieszać (trzymamy na średnim ogniu, niewielkim) do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić i zdjąć z ognia.Zapiekankamakaron z sosembeszamel1 mozzarellalistki bazyliiPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Do naczynia włożyć makaron z sosem, położyć mozzarellę, zalać beszamelem. Piec przez około 15-20 minut do zapieczenia góry.Podawać z listkami bazylii.Smacznego!