Ostatnio mamy małą obsesję na punkcie sosu beszamelowego.Dziś kolejna zapiekanka, tym razem z dodatkiem mozzarelli. Bardzo sycąca- uważajcie! ;)Składniki:makaron 400g (ja użyłam razowy orkiszowy świderki)1 duża cebula1 ząbek czosnku1 kalafiorgroszek zielony- ok. 100g (może być mrożony)Sos:1 opakowanie mozzarelli- 220g2 łyżki masła2 łyżki mąki orkiszowejsól morskagałka muszkatołowa4 łyżki mleka (użyłyśmy sojowego)Przygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Kalafior podzielić na różyczki i razem z groszkiem ugotować na parze.Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni.W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, groszek i różyczki kalafiora, dodać cebulkę z czosnkiem, delikatnie wymieszać.Przygotować sos:W garnuszku roztopić masło, rozprowadzić mąkę, dodać mleko i zagotować. Na końcu wrzucić mozzarellę, cały czas mieszając i doprawić szczyptą gałki i soli.Całość polać gotowym sosem i wstawić do piekarnika na 15 min (180 stopni).