Wykonanie
Kolejna wersja
ciastek owsianych :) Tym razem jako tłuszczu użyłam
masła orzechowego, który nadał
ciastkom mocno
orzechowy smak. Dodatkiem jest tu
gorzka czekolada, którą z powodzeniem można zastąpić
suszonymi owocami, np.
żurawiną.
Składniki (ok. 20-25
ciastek):3 łyżki
masła orzechowego bez
soli i
cukru4 łyżki
syropu z agawy lub klonowego2
jajka1½ szklanki
płatków owsianych górskich¾ szklanki
mąki orkiszowej typ 7001½ łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki zmielonych
migdałów6 kawałków (kostek)
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:1.
Masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do ostudzonego
masła dodajemy
syrop,
jajka następnie wszystko mieszamy do jednolitej masy.2. W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki:
mąkę,
płatki,
proszek do pieczenia, zmielone
migdały i posiekaną nożem
czekoladę, po czym wsypujemy je do "mokrej" masy z
masłem. Całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników.3. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.4. Z masy formujemy w rękach małe kulki (ciasto będzie klejące, więc najlepiej zmoczyć ręce
wodą), lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, aż
ciastka się ładnie zarumienią.