Wykonanie
Kto powiedział, że wszystko, co słodkie, musi byc niezdrowe ? To nieprawda !A udowodnię Wam to dziś zdrowymi
ciasteczkami owsianymi, do których możecie dodac co tylko Wam się podoba i w czym gustujecie. Ja pokażę Wam dziś moją wersję, utworzoną całkowicie "na oko". Może się Wam spodoba, wypróbujecie, a
potem sami będzie tworzyli swoje : )
Potrzebujecie:1 szklankę
płatków owsianych1 szklankę
mąki (u mnie pszenna razowa)ok. 150g
masła1
jajaok. 50g
cukru (u mnie brązowy)pół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
sezamu2 łyżki
migdałów, zmielonych, startych, jak wolicieja dodałam jeszcze 2 łyżeczki
ricotty i 2 łyżeczki domowego
masła orzechowego, gdyż zostały mi one ze śniadania i nie mogłam patrzec jak się marnują ; )Co robicie:topicie
masło w garnuszkukiedy będzie już płynne dodajecie
cukier i topicie jeszcze chwilkę, by całośc była kleista, ale nie za długo, żeby nie zrobił Wam się z tego karmeldosypujecie
płatki owsiane i je również "prażycie" krótką chwilkęstudzicie wszystko. teraz to najlepiej wynieśc na balkon i zimne w kilka minut : )mieszacie suche składniki w jednej misce i
ricottę z
masłem w drugiejwystudzone
masło wlewacie do
mąki, mieszacie, dodajecie
jajo, mieszacie, dodajecie
ricottę, mieszaciewykładacie łyżką na papier do pieczeniawkładacie do piekarnika na 160 stopni na około 25 minutpo wyjęciu odkładacie do wystudzenia
suche składniki. . . . . . . . . . . . . . . . .
ricotta z
masłem orzechowymGotowa konsystencja
ciastek, będzie dośc płynna
Ciasteczka siedzą w piekarniku i UWAGA ROSNĄ gdyż dodaliśmy proszku, więc nakładajcie je w pewnych odległościach od siebie, nie ściśnięte.
MNIAM !
Przepis leci do akcji:
Ciastka na jeden kęs