Pozostając jeszcze przez chwilę przy owsiankowej tematyce. Przedstawiam pyszne chrupacze do ciepłego kakao czy porannej kawy.(przepis na około 30 ciasteczek)150g masła150g cukru1 jajo150g mąki50g sezamu1 łyżeczka proszku do pieczenia300g płatków owsianych150g płatków kukurydzianych1 łyżka ekstraktu z waniliiSezam uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii, ucierać przez 2-3 minuty, aż masa będzie jednorodna. Następnie dodać kolejno uprażony sezam, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Uwaga! Masa nie będzie "klejąca", płatki mogą nie być połączone z resztą ciasta, nie trzeba się tym przejmować, w piekarniku wszystkie składniki się połączą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Przed zdjęciem z blachy ciasteczka należy przestudzić.