Wykonanie
Znowu przedstawiam pyszności z wizyty u Iwonki M. :) Tym razem przepyszne ciasto
czekoladowe. Niesamowicie wciągające, jeszcze lekko ciepłe, z nieco płynną polewą z wierzchu i chrupiącą skorupką! Mniam, a raczej om-mniom-mniom! :)Składniki:2 tabliczki
gorzkiej czekolady (min. 60%)1/2 szkl.
cukru1/2 kostki
masła1/2 szkl. mielonych
migdałów3 łyżki
mąkimały
cukier wanilinowy (ale nie musi być)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajekszczypta
soliPrzygotowanie:W kąpieli wodnejstapiamy
czekoladę,
masło i
cukier. Po roztopieniu trochę zostawiamy na polewę :)Oddzielić
żółtka od
białek - ubić pianę.W naczyniu łączymy
migdały,
żółtka,
mąkę, proszek,
cukier i dodajemy rozpuszczoną masę
czekoladową. Wszystko mieszamy. Dodajemy pianę i mieszamy. Wlewamy do foremki na keks.W 180 st.C pieczemy przez 15 min, polewamy pozostawioną polewą, posypujemy uprażonymi
migdałami (lub nie :)). Gotowe!