Wykonanie
Mój dom od pewnego czasu pachnie
ciasteczkami owsianymi. To swoiste kulinarne objawienie ostatnich tygodni, którymi zajada się cała rodzina. Szybkie, lekkie i co ważne dietetyczne. Przepis autorstwa mojej dietetyczki :). Polecam!Składniki:400 g
płatków owsianych górskich100 g
masła2
jajka100 g
mąki (3/4 szklanki)40 g
cukru (4 łyżki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia75 g
rodzynek (½ szklanki)50 g
czekolady gorzkiej (½ tabliczki, najlepiej 60%)Wykonanie:Ucieramy
masło z
cukrem. Żeby było łatwiej
masło warto wcześniej wyjąć z lodówki i ocieplić. Do gładkiej masy dodajemy stopniowo
jajka oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Do masy następnie dodajemy
płatki owiane,
bakalie i
czekoladę uprzednio posiekaną. Wszystko mieszamy. Nie przerażajcie się gęstością ciasta. Tak ma być ;). Z masy formujemy okrągłe
ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Żeby
ciastka formowało się łatwiej warto robić to mokrymi rękami.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15-20 min.Uwaga: Z ciasta powstanie ok. 30 - 40
ciasteczek. Waga jednego to ok 22 g.Smacznego!