Wykonanie
Ciastka owsiane robię bardzo często, ale z
żurawiną najbardziej przypadły mi do gustu :) Robiłam je już wiele
razy, więc mogłam wypróbować różne składniki i taki przepis Wam podam - z kilkoma opcjami do wyboru ;) Oczywiście opcjami, które sama wypróbowałam ale myślę, że może ich być znacznie więcej, bo te
ciastka są bardzo proste w wykonaniu i zawsze wychodzą!
Składniki:
olej kokosowy lub dobre
masło - 3 czubate łyżkijakiś zamiennik
cukru - ja wypróbowałam już:
ksylitol,
cukier trzcinowy Demerara,
syrop klonowy/ z agawy - 4 płaskie łyżki
mąka orkiszowa typ 700 lub
mąka ryżowa – 3/4 szklanki (osobiście uważam, że na
mące ryżowej są smaczniejsze i delikatniejsze)
płatki owsiane górskie – 1,5 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki2
jajkaorzechy włoskie/laskowe zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
migdały zmiksowane w blenderze – 2 łyżki
suszona żurawina – 3/4 szklanki (drobno pokrojona)
wiórki kokosowe - 3 łyżki (opcjonalnie)Przygotowanie:W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
olej (albo
masło) i studzimy. Do ostudzonego
oleju (
masła) dodajemy cukier/syrop,
jajka i mieszamy do jednolitej masy.W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki:
mąkę,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia, wiórki oraz
bakalie, po czym wsypujemy je do masy z
olejem (
masłem) i całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.Z masy formujemy w rękach małe kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut.Smacznego!