Wykonanie
Będąc na diecie musimy odmawiać sobie
słodyczy, co dla niektórych jest ciężkie do zniesienia... Szczególnie w weekend ;) Dzisiaj propozycja na zdrowe i pożywne muffinki, które na pewno złagodzą pokusę i zadowolą nasze podniebienia. Dzieciom również warto upiec takie przysmaki, bo przepis prosty i szybki niczym pojechanie do sklepu i kupienie batonika ;)
Składniki (12 szt.):Składniki suche:1 szklanka
mąki orkiszowej typ 7001,5 szklanki
płatków owsianych½ szklanki
cukru trzcinowego Demerara (bądź zamiennika
cukru jak np.
ksylitol,
stewia)½ szklanki
wiórków kokosowych½ szklanki
żurawiny drobno pokrojonej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki mokre:2 małe
jajka10 łyżek rozpuszczonego
oleju kokosowego (ok. pół szklanki) lub innego
oleju roślinnego, np. rzepakowego1 mały
jogurt naturalnyaby uatrakcyjnić muffinki można dodać jakiś
owoc, np.
borówki,
maliny,
jagody (ja użyłam
borówek - 5szt. na każdą babeczkę)plus potrzebujemy 12 papierowych papilotekPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej wymieszać mokre. Należy pamiętać, że rozpuszczony
olej kokosowy (można to zrobić w małym rondelku) powinien być przestudzony zanim dodamy
jajka.Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę przełożyć łyżką do papierowych papilotek i ewentualnie dodać jakiś
owoc (wcisnąć w środek ciasta).Piec w nagrzanym piekarniku w 180st. przez ok. 20 minut, aż się ładnie zarumienią.