Wykonanie
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego zawsze przygotowuje te proste
ciasteczka, po pierwsze dlatego, że składniki prawie zawsze mam w domu, po drugie przygotowuje się je w kilka minut, po trzecie do zmywania jest tylko jedna miska, a po czwarte są przepyszne i na pewno o wiele zdrowsze niż dostępne w sklepach tzw ,,zdrowe ciasteczka'', które nazywają się owsianymi, a zrobione są z
mąki pszennej z dodatkiem
płatków owsianych, zawierają mnóstwo
cukru, a do tego najbardziej niezdrową wersję tłuszczów czyli tłuszcze trans, które są o wiele bardziej niezdrowe od nasyconych
tłuszczów zwierzęcych, dodatkowo zawierają konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki i inne niepotrzebne składniki, a na opakowaniu producent zapewnia, że są niesamowicie zdrowe zawierają mnóstwo błonnika, witaminy i minerały, co jest zasługą dodanych
płatków owsianych, dlatego lepiej zrobić
ciasteczka samemu np wieczorem, zabrać do pracy i kiedy będziemy
mieć ochotę na coś słodkiego nie kupimy już gotowych ,,zdrowych''
ciasteczek w pobliskim markecie :)
Składniki na ok 15
ciasteczek :- 1 szklanka
mąki owsianej (można również użyć zmielonych
płatków owsianych)-1/2 szklanka
wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych)- 1-2 łyżeczki
oleju kokosowego- 1/4 szklanki
ksylitolu (ewentualnie
cukier,
stewia lub inny słód)- 1
jajko ( w wersji wegańskiej można użyć nasion chia, najlepiej zacząć od dwóch łyżek nasion chia, które zalewamy 4 łyżkami gorącej
wody, kiedy nasiona napęcznieją dodajemy ją do masy jak
jajko, jeśli to nie wystarczy do sklejenia, można dodać dodatkową łyżkę)Przygotowanie :Do miski wsypać
mąkę owsianą i wiórki dodać
olej kokosowy i wymieszać, następnie dodać
ksylitol i
jajko, następnie ręcznie formujemy kulę i odrywamy małe kawałki z których lepimy
ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
ciasteczka można zgnieść widelcem, żeby powstał wzorek,
ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego :)