Wykonanie
Jutro Dzień
Matki więc postanowiłam, że będzie to dzień bez liczenia kalorii ;) Tort na prawdziwej
bitej śmietanie - mój ulubiony :) Jednak pozostałam wierna
mące orkiszowej i ksylitolowi, bo to produkty, które na stałe zagościły w naszym domu. Podaję też przelicznik
cukru na fruktozę wg moich własnych wcześniejszych kulinarnych doświadczeń.U mnie tort już się chłodzi w lodówce na jutro :)
BISZKOPTSkładniki:4
jaja½ szklanki
ksylitolu (lub 1/4 szklanki fruktozy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia¾ szklanki
mąki orkiszowej typ 700¼ szklanki
skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:1. Do większej miski wsypujemy przesianą przez sitko
mąkę,
skrobię i
proszek do pieczenia.2. Rozdzielamy
żółtka od
białek. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę
soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po
żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru. Następnie przekładamy masę do miski z
mąką i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem (wystarczy dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka).3. Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej osłodzonej
wody.MASASkładniki:1 litr
śmietany eko 36% (musi się chłodzić przed ubiciem 12 godz.)4 łyżki
ksylitolu (lub 2 łyżki fruktozy)2
bananymalinyPrzygotowanie:
Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę, pod koniec dodajemy
ksylitol albo fruktozę. Gotowym
kremem śmietankowym smarujemy pierwszy krążek i układamy na nim
maliny. Przykrywamy drugim krążkiem, układamy talarki
banana (skropione wcześniej
cytryną aby nie sczerniały) i jeszcze raz smarujemy kremem. Na wierzchu układamy
borówki do dekoracji. Gotowy tort należy schłodzić w lodówce przed podaniem.