Wykonanie
Już jutro Dzień Ojca, z tej okazji robimy pyszny i lekki tort, który łączy dwa
owocowe smaki-
banana i
jeżynę. To pierwszy raz, kiedy udało się całkowicie wykluczyć
śmietanę.A wracając do jutrzejszego święta, wszystkim TATOM życzymy dużo ZDROWIA, cierpliwości i spokoju:)
BISZKOPTSkładniki:4
jaja½ szklanki
ksylitolu (lub 1/4 szklanki fruktozy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia¾ szklanki
mąki orkiszowej typ 700¼ szklanki
skrobi kukurydzianejkilka kropel
soku z cytrynyPrzygotowanie:1. Do większej miski wsypujemy przesianą przez sitko
mąkę,
skrobię i
proszek do pieczenia.2. Rozdzielamy
żółtka od
białek. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę
soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po
żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru. Następnie przekładamy masę do miski z
mąką i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem (wystarczy dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka).3. Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej osłodzonej
wody z
cytryną.MASA:Składniki:gęsty
jogurt naturalny 400g1
bananjeżyny - 100g (połowa do masy i połowa do dekoracji)2 łyżeczki agar-agarPrzygotowanie:1.
Jogurt,
banana,
jeżyny razem zblendować/ zmiksować.2. Następnie 2 łyżeczki agar-agar zagotować z ½ szklanki
wody cały czas mieszając, ostudzić. Dodać do masy.3. Masę wstawić na ½ godz. do lodówki, po czym przełożyć nią krążki
biszkoptu i udekorować na wierzchu resztą
jeżyn (przekrojonymi połówkami). Schłodzić przed podaniem.
