Wykonanie
            Placki kukurydziane zawładnęły moim 
sercem już kilka lat temu. Początkowo spożywane w mniej zdrowej wersji, bo z dodatkiem 
mąki pszennej. Dziś prezentuję Wam ich zdrowszą odsłonę. I równie pyszną. Na talerzu komponują się idealnie z wszelkimi 
sałatkami.

Składniki:200g 
mąki orkiszowej typ 7503 
jajka4 łyżki 
mleka roślinnego (ja użyłam 
sojowego)ok. 300g 
kukurydzy w zalewie (czytajcie etykiety, niektóre zawierają 
cukier!)
sól morskapieprzolej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę, 
jajka i 
mleko wrzucić do miski i połączyć za pomocą miksera lub ręcznie porządnie wymieszać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać 
sól i 
pieprz. Smażyć na niewielkiej ilości 
oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony (przewracając tylko raz).
