Wykonanie
Uwielbiam pierogi ruskie, jednak ich zrobienie zajmuje bardzo dużo czasu. Zresztą nie tylko ja, cała nasza rodzina to pożeracze tych właśnie pierogów. Dzisiaj wędrując po kulinarnych blogach znalazłam przepis na ruskie naleśniki. (Tutaj odkryłam przepis) Mielenie
płatków owsianych sprawiło frajdę moim dzieciom, a ja w szybki łatwy sposób zastąpiłam im ich ulubione danie.


Jak to zrobić?Składniki na ciasto naleśnikowe :1,5 szklanki
mąki owsianej1,5 szklanki
wodyjajko1 łyżka
oleju słonecznikowego (do smażenia)Farsz:5
ziemniaków50 g
twarogu chudego
cebulasólpieprz1 łyżka
oleju słonecznikowegoDodatki:1 łyżki
jogurtu naturalnegoszczypiorek (może być
koperek,
czosnek lub co tylko chcesz)Ugotuj
ziemniaki,
cebulkę zeszklij na
oleju. Do zimnych (pogniecionych)
ziemniaków dodaj
twaróg,
cebulę,
sól i
pieprz.Ciasto na naleśniki musi być bardzo rzadkie, ponieważ naleśnik wysycha na patelni.
Oleju dajemy 1 łyżkę na samym początku, później smażymy bez. (Konieczna patelnia teflonowa!)Z własnego doświadczenia wiem, że nie można ich zbyt szybko obracać, ponieważ się wtedy rwą.Smacznego!