Wykonanie

Przez długi czas nie lubiłam
cukinii z tego samego powodu, dla którego teraz ją uwielbiam i chętnie wykorzystuję w kuchni. Jej "bezsmakowość"
daje bowiem dużo możliwości.
Cukiniowy urodzaj w tym roku jest widoczny na naszych talerzach prawie codziennie. Mieliśmy szczęście dostać masę
cukinii wyhodowanych bez użycia nawozów sztucznych :) W związku z tym jemy potrawkę z
cukinii na parze, spaghetti
cukiniowe, grillowaną
cukinię, zapiekankę z
cukinią i
ricottą, a na deser... ciasto
cukiniowe. Wilgotne, esencjonalne, mocno
czekoladowe, z dodatkowymi kawałkami
czekolady w cieście i polewą.
Cukinia nie jest ani wyczuwalna, ani widoczna - spędziłam trochę czasu wyszukując jej kawałków w upieczonym cieście, i nic! Nawet najbardziej wybredne dzieci nie zdołają znaleźć niczego podejrzanego ;) Mam wrażenie, że ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.A dla tych , którym w tym roku
cukinie nie przypadły w udziale, mam pocieszenie - można je zastąpić w przepisie startą
dynią lub
marchewką! Teraz już nie macie wymówek - ruszajcie do piekarników, bo warto ;)Składniki (na formę 22 cm x 33 cm, u mnie tortownica o śr. 24 cm):Ciasto:115 g
masła1/2 szklanki
oleju1 i 3/4 szklanki
cukru (350g - ja dałam 200 g)dwie łyżeczki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli2 duże
jajka1/2 szklanki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 i 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)3/4 szklanki
kakao (ok. 60 g)2 łyżeczki
kawy mielonej (opcjonalnie)2 szklanki startej na grubych oczkach
cukinii1/2 szklanki posiekanej
czekolady (użyłam
mlecznej)Polewa:70 g
mlecznej czekoladydwie łyżki kwaśnej
śmietanyCukinię obrać ze skórki i jeśli jest bardzo dojrzała (ma liczne, twarde nasiona), wydrążyć środek. Pozostałą część warzywa zetrzeć na tarce.W dużej misce miksować
masło z
cukrem, dodawać po trochę
olej, dosypać
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Wbić kolejno
jajka i zmiksować do połączenia. Do mieszanki dodawać na zmianę kwaśną
śmietanę i
mąkę, cały czas miksując, do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypać startą
cukinię, posiekaną
czekoladę i mieloną
kawę, dokładnie wymieszać łyżką.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut (w przypadku tortownicy o śr. 24 cm, piekłam przez 1h 15 min.) w temperaturze 165 º C. Przed wyjęciem z piekarnika wbić wykałaczkę w środek ciasta - jeśli wyjdzie czysta (bez śladów mokrego ciasta), można zakończyć pieczenie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.Przygotować polewę.
Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku o grubym dnie. Postawić na małym ogniu, dodać
śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta. Polewa pozostaje miękka, nawet po wyjęciu ciasta z lodówki.Smacznego!


Źródło przepisu (bez polewy): http://therepressedpastrychef.com/