Wykonanie
Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do
pieczywa. Pierwotnie przygotowane z
wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub
chlebie.Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z
łososia z dodatkiem aromatycznych
ziół i
cytryny.Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania
ryby.
Łososia można ugotować na parze lub upiec.
Łosoś z parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku.Aby rillettes było wyraziste dodaję
szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej
szalotki.Aromatu dodadzą
zioła:
kolendra,
koperek,
natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej
papryki,
chili lub kilku kropli
tabasco.To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla
wędlin i
serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu.
Składniki:350 g świeżego fileta do
łososia1-2 łyżki
oliwy z oliwek lub miękkiego
masła (użyłam 1 łyżkę
oliwy)2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki2 łyżki posiekanego
szczypioru2 łyżki posiekanej
natki kolendry1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny (ewentualnie jeśli lubicie)1/2 łyżeczki wędzonej
papryki lub mielonej
paprykisól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Filet z
łososia posmarować
oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby
ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia
ryby.Po upieczeniu
ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.Następnie oddzielić upieczone
mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem.Do
łososia dodać
oliwę (lub
masło),
sok z cytryny,
skórkę cytrynową,
sól,
pieprz,
paprykę wędzoną, posiekany
szczypiorek i
kolendrę, dokładnie wymieszać.Rillettes przechowywać w do 3 dni w lodówce.Smacznego