Wykonanie
Z dodatkiem wędzonej
papryki, która nadała fajny aromat. Ja podałam z plackami ziemniaczanymi, ale ten wybór raczej nie był trafiony. Bardziej polecam z
ziemniakami lub puree Przekombinowałam
smakowo, choć efekt wizualny był zadowalający.
Składniki:
polędwiczki z
dorsza atlantyckiego,
sól,
pieprz,
papryka wędzona,
sok z cytryny,
oliwa,
masło,
natka pietruszki.Przygotowanie:
Rybę natrzeć
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i z jednej strony wędzoną
papryką. Odstawić na 1-2h. Po czasie polać
oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie
masło wymieszać z posiekaną
pietruszką. Po około 15-20 minutach nałożyć
masło na wierzch
ryby i zapiekać jeszcze chwilkę do stopienia. Podawać
rybę z puree ziemniaczanym (lub inna formą
ziemniaków - u mnie z plackami) i surówką z
kapusty kiszonej.