ßßß

Z dodatkiem wędzonej papryki, która nadała fajny aromat. Ja podałam z plackami ziemniaczanymi, ale ten wybór raczej nie był trafiony. Bardziej polecam z ziemniakami lub puree Przekombinowałam smakowo, choć efekt wizualny był zadowalający.
Składniki:
polędwiczki z dorsza atlantyckiego,sól, pieprz,papryka wędzona,sok z cytryny,oliwa,masło,natka pietruszki.Przygotowanie:Rybę natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i z jednej strony wędzoną papryką. Odstawić na 1-2h. Po czasie polać oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie masło wymieszać z posiekaną pietruszką. Po około 15-20 minutach nałożyć masło na wierzch ryby i zapiekać jeszcze chwilkę do stopienia. Podawać rybę z puree ziemniaczanym (lub inna formą ziemniaków - u mnie z plackami) i surówką z kapusty kiszonej.