Wykonanie
Jak obiecałam - to jeden z przepisów na resztki z bazowego
kurczaka. Oczywiście też od Jamiego. Lekko zmodyfikowany, bo nie miałam już korpusu
kurczaka, a w przepisie Jamie robi z niego
bulion. Ja po prostu wykorzystałam swój
bulion warzywny.Składniki:1 litr
bulionu (ostatecznie może być
woda-w takim wypadku całość należy lepiej doprawić)300g
mięsa z kurczaka4 plasterki
boczku wędzonegoolej2
cebule3
marchewki2
ziemniakiłyżeczka suszonego
tymianku2
listki laurowe200g
pieczarek1 czubata łyżka
mąkiBoczek pokroić w cienkie paski, wrzuci do garnka, podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. W międzyczasie pokroić
cebulę w "pół-piórka",
marchewkę w grubsze ćwierćplasterki,
ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnka z
boczkiem, dodać
tymianek i
liście laurowe. Podsmażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Pieczarki pokroić w grubsze półplastry i dodać do garnka razem z
mięsem z kurczaka. Zalać całość
bulionem (
wodą) i gotować około 40 minut aż całość zgęstnieje.Potrawkę p odałam z podsmażaną
kaszą jaglaną z resztką
pieczarek.I teraz zdjęcia po kolei, jak potrawka powstawała.
Na końcu dorzuciłam jeszcze odrobinkę kremówki, która zalegała mi w lodówce (strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia!).