Wykonanie

Staaary przepis, który jest ze mną od dawna. Mam go od bardzo dobrej znajomej, troszku podrasowałam do własnego podniebienia. Uwielbiam takie dania! Co prawda nie są zbyt fotogeniczne, ale za to jakie smaczne! Polecam danie przygotowywać w garnku żeliwnym - mniej mycia ;)Składniki:1
cebula2
marchewki20 dag
pieczareksłodka i
ostra papryka (u mnie króluje ostatnio wędzona)odrobina
soli i
pieprzu do smaku500g
mięsa mielonego wołowegopół puszki
kukurydzy250 ml gorącego
bulionu warzywnego3 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
musztardy (tej nie żałuję)5-6 ugotowanych
ziemniakówCebulę i
marchewki pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka żeliwnego, na rozgrzany
olej. Przykryć, poddusić, a w międzyczasie pokroić
pieczarki w półplasterki, dorzucić do garnka. Doprawić
papryką, odrobiną
soli i
pieprzu (ilość uzależniona od doprawienia
bulionu). Jak wszystkie warzywa będą już miękkie - dodać
mięso, lekko podnieść ogień i smażyć. Do
bulionu dodać przecier i
musztardę, wymieszać i dodać do
mięsa kiedy będzie już obsmażone z każdej strony. Dodać
kukurydzę i całość dusić 10-12 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, na wierzchu potrawy położyć pokrojone w plasterki ugotowane
ziemniaki. Garnka nie przykrywać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 40-45 minut.Smacznego :)