Wykonanie
Komosę kupiłam już dawno, ale nie miałam pomysłu co z niej przygotować. No i w końcu się doczekała swojej chwili. Mam
pieczarki,
marchewkę,
cebulę,
sos pomidorowy. A więc powstała komosa w
sosie pomidorowym z warzywami. Ostre danie.A po komosę zacznę sięgacz częściej, bo poza dobrym smakiem i śmiesznym wyglądem jest bogatym źródłem
białka, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy. Doskonale działa na nerki.
3/4 szklanki komosy ryżowej
marchew4
pieczarkicebulaząbek
czosnkuprzecier pomidorowysól,
pieprz,
ostra papryka, szczypta
cukru,
bazyliaKomosę
ryżową gotujemy. Na patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę.
Marchewkę i
pieczarki również kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, kiedy
cebula będzie już złota. Dusimy całość około 15 minut. Następnie dodajemy
czosnek, 250ml
przecieru pomidorowego, doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką,
cukrem,
bazylią i dusimy jeszcze około 10 minut. Na talerz nakładamy kilka łyżek komosy i polewamy sosem.