ßßß
Składniki:165 g (1 szklanka) kaszy gryczanej1 średnia cebulajakieś warzywo starte na grubej tarce (dziś było to pół cukinii, wcześniej marchewka, podduszony por, co mam w lodówce akuratnie)2 jajkamąka (u mnie kukurydziana)olej rzepakowy / masło klarowanesól, pieprz (ewentualnie inne ulubione przyprawy, jeśli nie ma sosu)Kaszę zalać 2 szklankami wody, troszkę posolić i ugotować. Przełożyć do miski i przestudzić.Cebulkę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażyć przez 2-3 minuty. W tym czasie zetrzeć na dużych oczkach wybrane warzywo. Dorzucić do cebulki, doprawić i smażyć wszystko do miękkości.Dodać warzywa do kaszy. Wbić jajka i dodać mąkę. Wymieszać, uformować niewielkie kotleciki. Usmażyć na patelni.Poddawać np. z sosem pieczarkowym i sałatką. Super pasuje ogórek kiszony :) Ja tym razem zrobiłam z tym co w lodówce było - roszponka, ogórek, pomidor i zrobiłam do niej winegreta.

