Wykonanie

Składniki:165 g (1 szklanka)
kaszy gryczanej1 średnia
cebulajakieś warzywo starte na grubej tarce (dziś było to pół
cukinii, wcześniej
marchewka, podduszony
por, co mam w lodówce akuratnie)2
jajkamąka (u mnie kukurydziana)
olej rzepakowy /
masło klarowane
sól,
pieprz (ewentualnie inne ulubione
przyprawy, jeśli nie ma sosu)
Kaszę zalać 2 szklankami
wody, troszkę posolić i ugotować. Przełożyć do miski i przestudzić.
Cebulkę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym
masłem. Podsmażyć przez 2-3 minuty. W tym czasie zetrzeć na dużych oczkach wybrane warzywo. Dorzucić do
cebulki, doprawić i smażyć wszystko do miękkości.Dodać warzywa do
kaszy. Wbić
jajka i dodać
mąkę. Wymieszać, uformować niewielkie kotleciki. Usmażyć na patelni.Poddawać np. z
sosem pieczarkowym i
sałatką. Super pasuje
ogórek kiszony :) Ja tym razem zrobiłam z tym co w lodówce było -
roszponka,
ogórek,
pomidor i zrobiłam do niej
winegreta.



