Wykonanie
Dla odmiany
wołowina w sosiku, z ziemniaczkami i surówką.Składniki:-
mięso wołowe - ok. 0,7 kg-
sól,
pieprz-
płatki słodkiej
czerwonej papryki-
czosnek niedźwiedzi-świeża lub mielona
kolendra-
olej-łyżka
masła-2 łyżki
sosu sojowego-łyżeczka
mąki kukurydzianej-
wodaMięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. i rozbijamy.
Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką,
czosnkiem niedźwiedzim,skrapiamy
olejem i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i
masła,układamy
mięso i na małym ogniu delikatnie podsmażamy z obu stron.Dolewamy szklankę
wody i
sos sojowy, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut.
Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki
wody,dolewamy do
mięsa, mieszamy, dodajemy
kolendrę,przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę.
Smacznego!