Wykonanie
Nasz kulebiak to połączenie
chlebowego ciasta z farszem z
kapusty,
mięsa i
grzybów.Składniki farszu:-1 kg
kapusty kiszonej-0,8 kg
łopatki-0,5 kg
pieczarek świeżych lub mrożonych-2
cebule-
olej-
pieprz-
przyprawa warzywnaSkładniki na ciasto
chlebowe:-10 dkg
drożdży-3 łyżeczki
cukru-3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej
wody-1 kg + 1 szklanka
mąki pszennej 650-1 szklanka
mąki żytniej-2 garści
cebulki prażonej-3 łyżeczki
soli-1
jajko do smarowania
Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy.
Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ).
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy szklankę
wody i szklankę
mąki pszennej.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałą
wodę,
sól i
mąkę.Wyrabiamy ciasto.Na koniec dosypujemy
cebulę, wyrabiamy , posypujemy delikatnie
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie drobno kroimy
cebulę i
pieczarki.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy
pieczarki,przyprawiamy
przyprawą warzywną i
pieprzemi smażymy do odparowania
wody.
Mięso mielimy w maszynie.Dodajemy
kapustę,
pieczarki z
cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.
Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy.
Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.Nacinamy i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.Pieczemy ok. 45-50 minut.
Wyjmujemy z blaszek i gotowe.
Smacznego!