Wykonanie
Jeden z wielu domowych
chlebów,ponieważ od kilku lat jemy tylko
chleb z domowego wypieku.Tym razem z ziarnami pszenicy.Składniki :-1 kg
mąki pszennej 650-2 szklanki
mąki żytniej-10 dkg
drożdży-1 l ciepłej
wody-15 dkg pszenicy oczyszczonej-1 łyżka
cukru-1 czubata łyżka
soli-1 łyżka
oleju lub 3 garści
prażonej cebulkiPszenicę wsypujemy do rondelka, zalewamy zimną
wodą,ok. 3 cm ponad poziom ziaren i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 25 minut.Zlewamy nadmiar
wody i pozostawiamy pod przykryciemdo wystudzenia.
Drożdże rozcieramy z
cukrem,dolewamy szklankę
wody, dosypujemy szklankę
mąki pszennej,mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą
wodę,dodajemy
sól, wyrośnięte
drożdże,dosypujemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dodajemy pszenicę i
olej lub
cebulkę prażoną.Wyrabiamy ciasto.
Dwie blaszki o wymiarach ok. 30 x 14 x 7 cm natłuszczamy,przekładamy do nich po połowie ciasta i wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię
chleba.Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 55 minut.
Przygotowujemy krochmal z 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,wymieszanej z 3 łyżkami zimnej
wody i zalewamy wrzątkiem do wys. 1/2 szklanki.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia
chleb smarujemy krochmalem i wstawimy do piekarnika.
Smacznego!