Wykonanie
Prosty do upieczenia , domowy
chleb o wyjątkowym smaku.Składniki:-ok. 7 szklanek
mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg )-2 szklanki
mąki żytniej 720-10 dkg
drożdży-3 łyżeczki
cukru-3 łyżeczki
soli-650 ml ciepłej
wody-1,5 szklanki
prażonej cebulkiDrożdże rozcieramy z
cukrem.Dolewamy 200 ml
wody (szklanka).Wsypujemy szklankę
mąki pszennej.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałą
wodę,dodajemy
sól, wyrośnięte
drożdże,wsypujemy pozostałą
mąkę pszenną i żytnią,wyrabiamy ciasto, dosypujemy
cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy.Posypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto
chlebowe wyrosło.
Przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.
Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek.Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.
Nacinamy
ostrym nożem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.Pieczemy 50 minut.W międzyczasie przygotowujemy dość gęsty krochmal,którym na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy nasze
chleby.
Gotowe.
Smacznego!