Wykonanie

Kolejne, świąteczne danie z
makiem.Bogate w
bakalie i
miód, słodziutkie i pyszne.

Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg
maku-3 czubate łyżki
miodu-
cukier do smaku-po 10 dkg
orzechów włoskich i laskowych,
moreli suszonych,
rodzynek,
migdałówi
wiórków kokosowych-500 ml słodkiej
śmietany 30 - 36%-
aromat migdałowy-szczypta
soli
Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy
wodą.Wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą na ok. 2-3 cm ponad poziom pszenicy,dodajemy szczyptę
soli, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniugotujemy do miękkości ziaren.Pszenicę należy często mieszać, aby się nie przypaliła.Zajmie nam to ok. 30 minut. Musimy uważać, aby jej za bardzo nie rozgotować.

W międzyczasie sparzamy
mak oraz kroimy
orzechy i
morele.

Mak odsączamy i mielimy.

Pszenica gotowa.

Do gorącej pszenicy dodajemy
mak i dokładnie mieszamy.

Dodajemy
miód i mieszamy.Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Dodajemy
bakalie, dosładzamy
cukrem i dodajemy
aromat migdałowy.Odstawiamy do całkowitego wystudzenia..



Kiedy masa jest zimna dolewamy
śmietanę, dokładnie mieszamy i dekorujemy.

Kutia gotowa na świąteczny stół.

Smacznego!